Menu


Over ons

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Bus huren
27 november 2018

Ben jij op zoek naar een bus? Dit kan verschillend

Personenvervoer: een taxi bestellen
6 juli 2017

Heeft u een taxi nodig? Een taxi bestellen is tege

Personenvervoer: bus huren
26 april 2017

Personenvervoer is wat anders dan ziekenvervoer. M

Banden
14 april 2017

 Autobanden  Wilt u graag wat meer weten

Banden

 Autobanden 

Wilt u graag wat meer weten over uw eigen auto? Dit kan goed van pas komen als u onderdelen moet vervangen of bijvoorbeeld wilt verkopen. Hier leest u alles wat u moet weten over autobanden. Er bestaan veel verschillende soorten banden. Belangrijk is dat u de juiste soort, maat en ontwerp vindt die bij u auto past. Op die manier kan de auto uitstekend contact maken met het wegdek.  


Soorten banden

U heeft vast en zeker gehoord van zomerbanden en winterbanden. Daarnaast bestaan er ook nog 4-seizoenenbanden. Bij onderzoek hiernaar moet u er dus over nadenken voor welk klimaat de band nodig is. Winterbanden worden steeds geliefder. Ze hebben een betere grip op het wegdek met slecht weer, zoals regen, ijs en sneeuw. Deze waardevolle eigenschappen zijn zichtbaar als de temperatuur onder de 7 graden komt. U merkt dan dat de wegligging en remweg beter en veiliger is dan met zomerbanden. In de zomer wordt juist aangeraden met zomerbanden te rijden. De winterbanden zorgen dan voor een slechtere wegligging en remweg en ze slijten sneller. In sommige landen zijn winterbanden in de winter verplicht. De 4-seizoenenbanden kunt u in de zomer én winter gebruiken. Ze presteren iets minder dan winterbanden in slechte weersomstandigheden, maar u kunt ze het hele jaar onder de auto laten zitten. Behalve als u de wintersport op gaat zoeken. Dan wordt toch winterbanden aangeraden. U kunt kiezen voor lichtmetalen velgen, waarbij u wel een iets bredere band nodig hebt. Dit kan op zijn beurt een positieve of negatieve invloed hebben op de rijeigenschappen van uw auto. Daarnaast hebben bredere banden meer brandstof nodig en produceren meer geluid binnenin de auto. Lichtmetalen velgen hebben specifieke maten, u moet dus goed onderzoeken of deze passen op de betreffende auto. 


Overige informatie

Autobanden vindt u in diverse maten. Op de zijkant van de band staat de maat vermeld: de inch maat (diameter van de velg), breedte in mm en verhouding hoogte en breedte in %. Naast de maat vindt u de snelheidscategorie en de draagkracht terug op de band. Erg belangrijk is daarnaast de bandenspanning. Deze heeft invloed op de veiligheid op de weg, de levensduur van uw band en het brandstofverbruik van de auto. Het beste is om deze maandelijks te controleren en aan te passen als u auto zwaar beladen is. De profieldiepte moet u ook regelmatig controleren. Deze moet minimaal 1,6 mm zijn (beter om ze te vervangen bij 2 mm) en bij aankoop van nieuwe autobanden is deze 8 mm.

Benieuwd naar een speciaalzaak in autobanden? Kijk dan eens op Bandenservice Nederland BV voor de omgeving Heerhugowaard.